Ubytování v roubené chalupě


NABÍDKA UBYTOVÁNÍ V KRÁSNÉM PROSTŘEDÍ JESENÍKŮ

Velké Losiny

Lázeňská obec Velké Losiny se rozkládá okolo potoka Losinka.
Vznik obce se datuje kolem roku 1351 a už na počátku se místní voda se sirnatým zápachem dostala do centra pozornosti místních obyvatel a byla používána k léčebným účelům. Jan ze Žerotína tady založil roku 1592 první lázně. V současné době jsou lázně obklopeny parkem z roku 1861 s množstvím vzácných dřevin a rododendronů. Léčí se tady neurologická a respirační onemocnění, revmatismus, artróza, bolesti zad a kloubů, ale jsou vhodné i rekonvalescenci po zlomeninách a operacích kloubních náhrad.
Hlavní dominantou města je renesanční zámek, který byl v roce 1589 postaven na místě bývalé vodní tvrze. Zámek je trojkřídlý s osmibokou věží, arkádovým nádvořím a zámeckou kaplí, která má pozoruhodnou freskovou výzdobu. K dalším architektonickým zajímavostem patří renesanční kostela sv. Jana Křtitele a manufaktura na výrobu papíru (jedna z nejstarších ve střední Evropě) se specializovaným muzeem výroby papíru.
Lázně Velké Losiny díky své poloze nabízí nejen léčení, ale i pobyt na čistém vzduchu v krásné přírodě a možnosti aktivního odpočinku. V létě zde naleznete výborné terény pro cykloturistiku a značené turistické cesty. Vykoupat se můžete v termálním koupališti. V zimním období je v okolí řada lyžařských vleků a běžeckých tras. Lyžařské centrum Červenohorské sedlo je vzdálené cca 10 km.
Muzeum papíru – je nedílnou součástí velkolosinské Ruční papírny. Ve stálých expozicích se seznámíte především s historickým vývojem a tradicemi starého papírnického řemesla a s počátky moderní průmyslové papírenské výroby v českých zemích. Areál Ruční papírny byl prohlášen národní kulturní památkou.
Zámek Velké Losiny – z interiérů zámku vyniká pozdně renesanční hodovní síň a sál s portréty členů žerotínského rodu. V zámecké obrazárně je uchován soubor obrazů italských, vlámských a holandských mistrů společně se středoevropskou malířskou školou 18. a 19. století. Další nemalou zajímavostí je žerotínská sbírka zbraní.
Termální koupaliště Velké Losiny – nachází se v severní části areálu lázeňského parku. Koupaliště se napájí teplý pramen Žerotín (přírodní léčivá termální sirná voda se zvýšeným obsahem sirovodíku, hydrosulfidu, thiosironu a fluoridů). Teplota pramene Žerotín dosahuje 36,2°C. Je zpravidla otevřeno od začátku května do konce září.

Comments are closed.


TOPlist